Pálinka - Márkanév‍

Márkanév alkotás | Kreatív tervezés/Névadás | Publikálva 2015.03.16.
Megtekintés 496
Tetszik 1
Pálinka értékelése 8 pont

Leírás:

Kedves Ügyfelünk,

Először is egy rövid bemutatkozással kezdeném - budapesti full service kreatív ügynökség vagyunk, a copywriting-től, a webdesign-on és az alkalmazásfejlesztésen keresztül a web optimizációs feladatokig bármit meg tudunk házon belül oldani.

Most pedig következzék a márka elnevezésére nyújtott javaslatunk a megadott speci alapján:

Mivel egy újonnan alakuló pálinkafőzde termékéről van szó, mely nem kötődik erőteljesen családi vagy helyi hagyományokhoz, ezért elsősorban Csitár község, illetve Nógrád megye történelmének, földrajzi jellegzetességeinek és élővilágának érdekességeiben gondolkoztunk.

1. Ha Csitár történelméből merítünk, akkor a község valószínűsíthetően szláv eredetű neve jelöl ki egy irányt. A szláv csatár szó ugyanis pajzskészítőt jelent, amely jelzi Csitár történeti folytonosságát, hiszen az elnevezés a középkorban királyi birtokban lévő falu lakosainak hivatására utal, nem véletlen tehát, hogy a pajzs motívuma a község címerében is központi szerepet tölt be. Éppen ezért a márkanév utalhatna Csitár történelmi hagyományaira is „Pajzs” vagy „Pajzsmíves” formában.

2. Ahogy azt Csitár honlapján megtudhatjuk, a község közelében lévő homokos löszfalakban fészkelő gyurgyalagok a táj jellegzetességei közé tartoznak. Mivel ez a madárfaj pompás színeivel és kis termetével a termék logójaként is jól mutatna, így többek közt a faj latin megnevezésének rövidebb változataiban gondolkodtunk, melyek a márka eleganciáját sugallnák. A gyurgyalagok családjára vonatkozó „Merops” szó a termék rövid, jól hangzó elnevezése lenne, ugyanakkor a latin besorolás második szava is kifinomultágot sejtet, és az „Apiaster” (melynek jelentése méhevő) egyben a főzde által gyártott termékek egyikére, a mézes ágyaspálinkára is utalna. Emellett a latin elnevezés másik lehetséges magyar fordítása, a „Méhészmadár” is figyelemfelkeltő név lehetne.

3. Nógrád megye földrajzi jellegzetességeinek számba vételekor a megye egyik legmagasabb pontjaként ismert hegy különleges hangzású neve, a „Csóványos” lehet indokolt választás, mely a márka kiemelkedő minőségét tükrözné. Ezenkívül a Salgótarján közelében található vulkanikus eredetű hegy neve, a „Szilvás-kő” a termék klasszikus alapanyagára utalna, másfelől a név „kő” szavából a leendő vásárlók a stabil minőségre is asszociálhatnak majd.

Természetesen a fenti ötletek finomtása és keresztezés, a specifikus termékekre vonatkoztatott kategorizálása is lehetséges.

Reméljük, hogy ötleteink elnyerik a tetszésüket,

Üdvözlettel,