Három logó a Magyar Cukrász Ipartestület részére

Készítette

Képek

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

Leírás

Tisztelt Elnökség,

a logótervezés során szem előtt tartottam a briefben megadott szempontokat, kéréseket. Modern, letisztult formavilágra törekedtem, a három logó stílusbeli egységére és arra, hogy a grafika – legfőképp a testületi logó – kis méretben, fekete-fehérben is érvényesüljön. (Akár ceruzákra lehessen nyomni, amiket workshopokon, továbbképzéseken használnak.) Alapvető törekvésem volt a logók jó használhatósága, ezt a terveken próbáltam is érzékeltetni. Élénk, színes arculatot képzeltem el mindhárom esetben, de olyan színekkel, amik jól mutatnak nem csak fehér, hanem fekete alapon is (színesben), vagyis elegáns környezetben, fehér vagy fekete egyenruhán, illetve például médiában, képernyőn is nagyon előnyösen tud mutatni fekete alapon egy színes logó.

Arculati színek: az Ipartestületnél egyetlen határozott, feltűnő (és nemtől független) sárga szín, a Magyarország Tortájánál a piros és a zöld, az Év Fagylaltjánál pedig ismét az első sárga kiegészítve a hideg kékkel és lilával. Utóbbihoz a rendezvény fesztiváljellege miatt választottam több színt, kiadványokon, plakátokon színesebb képet lehet festeni velük, és változatosan kombinálhatóak.

Ami a három logót formailag összeköti, a méretükön, betűtípusukon, elrendezésükön túl,az az a néhány párhuzamosan futó vonal, ami keresztülível rajtuk, hasonló felületet képezve a grafikákban. Ezek lendületes, mozgó, élő, de egy irányba tartó, vagyis rendezett, elegáns vonalak. Lehet belőlük asszociálni a sütemények díszítésére vagy az ízek "hullámzására, vibrálására", amit vizuálisan egyébként képtelenség megjeleníteni (élénk színekkel, mintázattal lehet talán törekedni rá). A párhuzamosan futó vonalak egyébként használhatóak lehetnek kiadványok mellékes, díszítő grafikájában is, ami így az arculatból következő adalék lenne.

A testület logójában három sárga minyon látható egymás mellé, avagy egymás tetejére helyezve, mint "kis téglák, építőkövek" (nem katonás rendben, hanem kicsit aszimmetrikusan, szabadabban, követve a rajtuk átfutó vonalak ívét). A vonalakat gondolatban összekötjük, a vonalak összekötik a különálló minyonokat (a valóságban ugyanígy a csurgatott díszítés), ahogy az Ipartestület összeköti önállóan működő tagjait. Miért pont minyon, vagyis kugler? Mert magyar, a mi értékünk, mert nagy múltra tekint vissza, mindenki ismeri, nagyon egyszerű, általános a formája, így sokmindennel azonosítható, és mert nagyon sokféle. Lehet, hogy belülről mindegyik más, de mégis egy süteményről beszélünk. Azzal, hogy az Ipartestület egy magyar eredetű édességet emel ki a logójában, mutathatja, hogy a magyar cukrászok érdekeit képviseli. Ha a kis süteményeket építőkövekként nézzük, erről eszünkbe juthat az építkezés és ezáltal értékteremtés vagy csak tágabb értelemben a "kézműves mesterségek". De nem muszáj téglákra gondolnunk, egyszerűen hasonló elemek csoportosulása, felsorakozása ez a három kis négyzet, a szakmai közösség tagjait szimbolizáló kis sütemények, és a háttérben ott húzódik a fejlődés vonala. Vagy csak egyszerűen három süti (mert egy nem elég, ahogy kettő sem...), és mi utalhatna egyértelműbben a cukrászokra, mint az édesség maga.

A másik két logó ennél is konkrétabb, nem kell rajta gondolkodni. Esetleg az ország tortájába lehet dombokat, vidéket belelátni, és ha augusztus 20-a, akkor egy királyi palástot... De ezeknél a logóknál inkább csak a grafika különlegességére, szépségére igyekeztem hangsúlyt fektetni, hogy szerethetőek legyenek.

Remélem, terveim elnyerik tetszésüket.

A pályázatkiírás feltételeinek megfelelek, számlaképes vagyok. Valamint nyitott vagyok változtatásokra is a tervekkel kapcsolatban. Ha például betűtípust kellene változtatni, akár háromfélét választani a három logónak, vagy ha a fagylalthoz az ország tortája mintájára szeretnének több díszítést, vagy valami mást.

Üdvözlettel:
egy pályázó

Értékelés

1
2
3
Gyenge
4
5
6
Közepes
7
8
9
10
Kiváló