FAQ

Számlaképesség a feltétel egy pályázaton, de nem vagyok vállalkozó. Milyen lehetőségem van?

Amennyiben nem rendelkezel céges háttérrel, lehetőséged van a SMarthu szolgáltatását választani, ha a megbízó csak számlaképes kreatívok részvételére számít a pályázaton.

A SMart 1998-ban, elsőként Belgiumban alakult meg azzal a céllal, hogy a művészek munkáját segítő szervezeti hátteret hozzon létre. Az alapítók célja az volt, hogy a kreatív szakemberek számára egy olyan támogató környezetet teremtsenek, amiben nem terheli le őket a munkákhoz kapcsolódó adminisztráció és a kiszámíthatatlan pénzügyi környezet. A folyamatosan változó kreatív szektor támogatása valósult meg ezzel a társadalmi-üzleti innovációval, és már Magyarországon is jelen vannak.

További információt róluk az alábbi linken találsz: http://smarthu.org/

A pályázat megnyerése után a SMarthu a következőkben nyújt segítséget:

Számlázás: a veled és megbízóddal kötött 3 oldalú szerződés értelmében intézik a számlák kiállítását, és a bizonylatkezelést.

Fizetési garancia: vállalják, hogy 30 napon belül megkapod a megbízási díjadat akkor is, ha a megbízó késedelembe esett.

Legális foglalkoztatás: az optimálisan megválasztott projekt időtartam alatt foglalkoztatnak, és eleget tesznek a megbízásból fakadó járulékfizetési kötelezettségeknek.
Amennyiben a Te pályamunkádat választották ki, a Megbízóval és Veled egy háromoldalú szerződést kötnek, melyben benne van a megbízás összege és a projekt tárgya. Az elvégzett munkát követően egy teljesítési igazolást állítanak ki a megbízó részére, melyben elismeri, hogy a munkát átvette, és jogosultak számlázni.

Hogyan néz ki ez számokkal?

Amennyiben van egy elnyert pályázatod nettó 100.000 Ft értékben, és nem volt a munkavégzéshez kapcsolódóan kiadásod, úgy a SMart megfizeti helyetted a kötelező adókat és járulékokat (mint pl: szociális hozzájárulási adó, személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék stb). A fennmaradó összeget pedig átutalja a részedre, mely 100.000 Ft-nál 62.194 Ft. Mivel minden projekt más és más, ezért mindenképp javasoljuk, hogy előzetesen vedd fel velünk a kapcsolatot, s beszéljük át, hogy mennyi ideig végzed a munkát, van-e másik munkahelyed vagy épp a munkavégzéséhez kapcsolódóan felmerült-e valamilyen kiadásod.

Amennyiben van egy elnyert pályázatod nettó 78.740 Ft értékben (bruttó 100.000 Ft), és nem volt a munkavégzéshez kapcsolódóan kiadásod, úgy a SMart megfizeti helyetted a kötelező adókat és járulékokat (mint pl: szociális hozzájárulási adó, személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék stb). A fennmaradó összeget pedig átutalja a részedre, mely 78.740 Ft-nál 48.936 Ft. Mivel minden projekt más és más, ezért mindenképp javasoljuk, hogy előzetesen vedd fel velünk a kapcsolatot, s beszéljük át, hogy mennyi ideig végzed a munkát, van-e másik munkahelyed vagy épp a munkavégzéséhez kapcsolódóan felmerült-e valamilyen kiadásod.