FAQ

Milyen következménye van a plagizálásnak?

A plagizálást minden szinten elítéljük, és a rendelkezésre álló eszközeinkkel küzdünk is ellene. Mivel nálunk a munkákat egy nagy közösség is látja, a csalások általában ki is derülnek. Ha egy kreatív gyanúba keveredik, akkor egy ennek kivizsgálására létrejött szakmai csoport dönti el, hogy az érintett munkáját plágiumnak ítéljük-e vagy sem.
A plagizálást sokszor nehéz egyértelműen megítélni, ezért a szakmai csoport szavazatán múlik a verdikt. Ők hivatottak eldönteni, hol van az inspirálódás határa, és hol kezdődik a már elítélendő tevékenység. A vizsgálat arra irányul, hogy a kreatív hozzátett-e valamennyit a szóban forgó koncepcióhoz, lehetett-e az logikus saját ötlet az adott pályázatra, és egyedi-e a munka annyira, hogy a megbízónak ne legyen később jogi problémája a használatából.
Tisztában vagyunk vele, hogy olyan véletlen egybeesés is előfordulhat, amikor nem csalási szándék, hanem figyelmetlenség áll egy eset hátterében. Azt valljuk, hogy a dizájn tervezésnek fontos része a kutatómunka is, amely még a részletesebb kidolgozást megelőzi, mivel egy ötlet korábban másnak is eszébe juthatott. Mindenkit erre szeretnénk rászoktatni, ezért a figyelmetlenségből adódó jelentős egyezés sem mentesít a retorzió alól.

Az elítélt alkotásokat megfosztjuk minden címtől, 1-re csökkentjük az értékelésüket, és az ítélethozataltól számított 2 hónapon keresztül az alkotójuk minden beküldött munkájánál kommentben tájékoztatjuk a megbízót a sajnálatos esetről. Ebben természetesen nem fedjük fel a kreatív kilétét, nem mutatjuk meg az érintett munkákat, és nem titulálunk senkit egyértelműen csalónak sem.
Amennyiben győztesnek választott koncepcióról derül ki a plagizálás, akkor a megbízónak felajánljuk új pályamű kiválasztását.
Minden ilyen munka által okozott esetleges kárért a készítőjét terheli felelősség.

Hogy alakult ki ez a szabály? Olvasd el a blogon az erről szóló bejegyzést.