Blog

Szigorúbban küzdünk a plagizálás ellen
2014. december 1. hétfő 14:19
Címkék: 

Vannak ötleteink, amik előzetes tervezés során jónak tűnnek, hogy aztán élesben ne minden a kívánt módon süljön el. A plagizálást már az első esetek megjelenése óta nem akartuk annyiban hagyni. Voltak olyan hangok, miszerint hagynunk kéne, mert „túl sok munkával jár”, „ingoványos talaj”, és a „nemzetközi versenytársak sem foglalkoznak vele, biztos nem véletlenül”. Nem ez lett volna az első eset, amikor valamiben eltérünk, így ezúttal is arra a bizonyos belső hangra hallgattunk: Így érezzük helyesnek, tenni fogunk ellene, és ha kell, büntetünk is.

A legtöbb eset egyértelmű volt, de persze dizájnról lévén szó, akadtak nehezebben eldönthetők is. A következetesség értelmében már az elején egyértelmű szabályokat kellett alkotni, amik arra irányultak, hogy egy-egy hasonlóságnál eldöntsük, a gyanúba keveredett kreatív valóban másolt-e, nem pedig csak véletlenül hasonlóra gondolt, ahogy korábban már valaki más is. Ezt a büntetés jellege miatt határoztuk meg így, nem akartunk billogot akasztani olyanok nyakába, akik ezt nem érdemlik meg. Természetesen a sablonos megoldásokat sem szerettük volna ezzel támogatni, mindössze a bűnösöket, és nem a figyelmetleneket akartuk megregulázni. A nehezebben eldönthető esetek vizsgálatára verbuváltunk egy szakmai stábot is, akik szavazással döntötték el, hogy egy-egy alkotás büntetendő-e a fenti vezérelveket követve vagy sem.

Néhány valóban szövevényes esetet követően rá kellett jönnünk, hogy egyrészt nem mindgi hatékony, másrészt kontraproduktív is. A szakmai stáb sem tudott teljesen azonosulni a „a bűnösséget bizonyítsuk, más nem számít” elvével, ugyanis véleményük szerint tulajdonképpen mindegy volt, hogy egy munka véletlenül egyezik meg szinte teljesen egy már létező koncepcióval, vagy az tudatos másolás eredménye. A megbízó számára pláne egyre megy, egy ilyen alkotás nem megfelelő. Éreztük, hogy változtatnunk kell.

De mi is legyen az új szabály? Az egyértelmű plagizálókat továbbra is tűzzel-vassal kell üldözni, de ugyanakkor furcsa lenne a mindössze figyelmetleneket is velük egy kalap alá venni. Emellett továbbra is fontos volt, hogy ha teljesen megszüntetni nem is lehet, a szubjektivitást zárjuk ki az elbírálásból, következetes, könnyen követhető szabályokat kell alkotni. Bármennyit is agyaltunk, tökéletes megoldást talán nem sikerült találni, de reméljük közel állunk hozzá, a hitvallásunkat is tükrözi, és a megbízókat is kellőképp védi majd.

Nem azt fogjuk vizsgálni, hogy vajon látta-e egy plagizálással megvádolt munka készítője az eredetit, másolt-e róla, hanem azt, hogy hozzátett-e valamennyit a koncepcióhoz, lehetett-e az logikus ötlet az adott pályázatra, és egyedi-e a munka legalább annyira, hogy a megbízónak ne legyen problémája belőle. Így egy megítélés alá eshetnek a figyelmetlenek és a szándékosan plagizálók is, éppen ezért a büntetésen annyiban enyhíteni fogunk, hogy az érintettek munkáihoz írt kommentben is kifejezzük: Nem feltétlenül csalást követett el a kreatív, akár csak figyelmetlen is lehetett. (Emlékeztetőül: A plagizálókat eddig az érintett munka címektől való megfosztásával, pontjainak megvonásával, és 2 hónapig a beküldött munkáihoz írt kommenttel büntettük, amiben konkrétumok felfedése nélkül tájékoztattuk a megbízókat az esetről.) Tesszük mindezt azért, mert szerintünk a tervezésnek utánajárással kell kezdődnie, tehát ha van egy ötletünk, meg kell vizsgálni, hogy az másnak is eszébe jutott-e korábban. A „de hát én ezt nem láttam” kezdető érvek nem számítanak mentségnek, ha egy már létező koncepcióra megszólalásig hajazó munkát küld be valaki. Legalábbis az okozott esetleges károk szempontjából biztosan nem, így mi sem tehetünk különbséget.

Gondoltunk arra is, hogy enyhébb büntetésben részesüljenek a pusztán vétlenek, de egy valamit megtanultunk a majdnem két év alatt. A jóhiszeműséggel mindig lesz, aki visszaél. :) Egy ilyen megkülönböztetést márpedig tudatos alakítgatásokkal ki lehetett volna játszani, amik után nehezebb lett volna egyértelműen a szigorúbb kategóriába sorolni egy-egy plagizálást, ha következetesek akarunk maradni. Nem szeretjük, ha a bűnösök megússzák, ezért inkább egyféle elbírálási szempont lesz, csak annak árnyaltabb a kommunikációja.

Természetesen minden eset egyedi lesz, és akad majd köztük nehezen megítélhető is. Mi teljesen a szakmai stábra fogunk hagyatkozni, még ha ez esetleg számunkra is negatív végkimenetellel jár majd. Természetesen megeshet, hogy valaki ártatlannak érzi magát, de mindenkinek meg kell értenie, hogy a dizájn tervezés nem pusztán kedvtelés. Szakmai minimum, hogy utána kell nézni a egy témán belül a korábbi alkotásoknak, mert legegyedibbnek tűnő ötletről is kiderülhet, hogy másnak is eszébe jutott már.

Elsősorban a logó tervezést érintik ezek a veszélyek. Adja magát a kérdés, hogy hol lehet utánanézni az adott témában született korábbi megoldásoknak. A Google képkereső használatán túl a Behance, a Dribbble, és a Logopond oldalak tematikus átnézése a minimum, ha tájékozódni, illetve inspirálódni szeretne valaki. (Kommentben még ajánlhattok más hasznos lelőhelyeket is.)

A szabályról a FAQ is tájékoztat, és most már külön felhívjuk rá a figyelmet a koncepciók beküldésénél is.

A rendelkezéssel természetesen azt kockáztatjuk, hogy kevesebb munkát küldenek majd be egyesek, de a nagyon sablonos megoldásokkal úgyis csak sűrűbben voltunk, többen nem. Így kevesebbszer fog előfordulni az is, hogy valaki egy bevált ötlet lemásolásával elviszi az egyediségre törekvők elől a győzelmet. Így együtt ez elég jól hangzott, ezért amellett döntöttünk, hogy az esetleges hátulütők ellenére is erre megyünk tovább. Reméljük, egyetértetek, és velünk tartotok.

Elismerésre és köszönetre méltó vállalás, több ok miatt is. Miközben olvastam, merült fel bennem az, hogy talán a látogatókat is be lehetne vonni ebbe a nemes küzdelembe pl. úgy, hogy példát mellékelnek vagy linkelnek hozzászólásképp, amiről aztán csapatotok eldönti, mi legyen a sorsa (moderálástól a közzétételen át a figyelembe vételig vagy az esetleges szakmaetikai honorálásig). Végiggondoltam pro és kontra, s arra jutottam, ennek több hozadéka lenne mint kockázata. Úgyhogy most megírtam, hátha valaki jobbat, praktikusabbat tud, s közkinccsé is teszi. További sikeres és örömteli munkákat kívánok! :-)

Szia!

Ez abszolút működik, meg szokott történni. :)

Akkor, ha jól értelmezem, Shutterstock és egyéb képforgalmazó oldalakról származó, kifizetett képeket sem lehet felhasználni a munkákban?

Lehet használni ilyen legális forrásokat, csak tájékoztatni kell erről a megbízót a koncepció leírásában.