Blog

Megbízói tévhitek a kreatív szakmákkal kapcsolatban
2013. július 29. hétfő 19:36
Címkék: 

Szokták mondani, hogy itthon három dologhoz mindenki ért: focihoz, marketinghez és persze a gazdaságpolitikához. Nem valószínű, hogy ez kifejezetten ránk, magyarokra jellemző csak, de valóban érezhető, hogy sokan a dilettantizmusról nem egyszer tanúbizonyságot téve nyilatkoznak meg kéretlenül bizonyos témákban.

Az egyik legnagyobb hiba, amit egy vállalkozó/megbízó elkövethet, hogy az általa verbuvált szakembereknél megpróbál jobban érteni egy-egy területhez, és felülbírálni a munkatársukat. Ahelyett, hogy hagyatkoznának a szavára, ha már megbízták őket… Természetesen jó szakembereket találni is nehéz, de ha már megvan, akkor kéretik adni a véleményére. A designra ez ugyanúgy jellemző, és sokan belefáradhattatok már ezekbe a megnyilvánulásokba:

„Nem kell hozzá szakértelem, megoldjuk házon belül.”

Minden grafikus fogta már a fejét egy-egy munka láttán, hitetlenkedve, hogy azt szakember nem adhatta ki a kezei közül. Ilyesmit tetten érni nehéz, mert már csak a végeredményből próbálhatunk következtetni. A gyenge minőségnek azonban több oka is lehet: dilettáns szakember, túl nagy befolyást erőltető megbízó, vagy nem szakember által végzett munka. Biztos mindenki találkozott az utóbbi esettel – legalább hallomásból –, amikor költséghatékonyság címszó alatt az egyszerűbbnek tűnő feladatokat házon belül próbálja egy cég megoldani. „Reklámot kitalálni bárki tud”, „egy szórólapot összeállítani nem nehéz”. Ezekkel az állításokkal nehéz is vitatkozni, mert a másik fél könnyen talál olyan példákat, amire mutatva nehéz azt mondani, hogy az igenis egyedi ötlet, ami csak egy szakembernek juthatott eszébe. Mert neki IS. A szakértelem ahhoz kell, hogy a sok ötletből a vállalati arculatba illeszkedő végeredmény legyen, amely mind kinézetében, mind üzenetében, mind minőségében megállja a helyét. Ekkor lesz sokszor nem feltűnő. A hibák, kilógó szálkák jobban szúrják az ember szemét, a működő dolgok jelentőségére pedig csak sokszor elromlásukkor derül fény.

Minősített eset, mikor a házon belüli megoldások nem pénztárcakímélés eredményei, hanem akkora önbizalommal rendelkezik egy-két döntésben kompetens személy, hogy keresztülveri saját akaratát a cégen belül. Néha ennek legitimálásához azért felfogadnak egy szakembert is, akinek aztán teljesen kifordítják ötleteit, és szinte iparos munkára kényszerítik. „Designer csinálta” hangzik el ilyenkor, de az illető biztos nem érzi magának, és nem vállalja fel a portfóliójában sem később.

„A design nem olyan fontos.”

Nem lehet kiemelni mely szektorban a legjellemzőbb ez a felfogás, mert sajnos mindenhol látni a jeleit. Nyilván nem a kis élelmiszer- és vendéglátóipari egységekre gondol az ember, akik szponzorált cégéreket használnak. Ez tudatos üzleti döntés, pénzt spórolnak vele, nem helyeznek hangsúlyt egyéni arculatra. Ez persze nem feltétlenül követendő, de még mindig jobb, mint azok a cégek - mérettől függetlenül -, akik ugyan próbálnak egyediek lenni, de fércmunkát végeznek. Sokan gondolják, hogy létrehoznak egy kiemelkedő terméket, az majd úgyis eladja magát, minden más pedig marginális. Ennek eredményeképp találkozhatunk a rengeteg semmitmondó, ódivatú arculattal országszerte, és látszik, hogy a design kialakítása csak egy mellékes pont volt a teendők listáján.

Megértetni ezt szintén nehéz, mert ugyebár megvannak enélkül is az eladások, és egy minőségibb arculat hatása nem mutatható ki konkrét számokban, előrejelzésekben. A nagy képet kell látni. Vásárlói szempontból legfontosabb az „érzet”, amiben pedig igen nagy súlya van az arculatnak, legyen szó bármilyen iparágról.

„Te vagy a designer, ezt is meg tudod csinálni.”

Hallhatta már ezt néhány webdesigner is egy illusztrációs rajz elkészítésére való felhívás kíséretében. Egyszer és mindenkorra megjegyezhetné mindenki: a kreatív szakmáknak is vannak szakterületei, és az egyes szakemberek kis túlzással olyan távol állhatnak más területektől, mint maga a megbízó.  Nem várhatjuk tehát, hogy a formatervező jó logót fog csinálni, vagy hogy majd az illusztrátor tervez nekünk kifogástalan csomagolást. Ha a lehetőségek engedik, a munkához az adott szakterület képviselőit alkalmazzuk.

„Ne mondd már, hogy két vonalat húzni olyan sok idő.”

Biztos sok kreatív találkozott már hitetlenkedő kérdésekkel megbízói oldalról a munkaórák elszámolásánál, vagy amikor egy „apró változtatás” időigényét becsülték meg. Nem szakmabeliek hajlamosak elfelejteni, hogy pl. egy grafikus munkája nem a Photoshop megnyitásával kezdődik. Minden feladat ötletelésből, azok szelektálásából, változatok kipróbálásából, mérlegelésből, kivitelezésből és sokszor tesztelésből is áll. Ezen folyamatok végeredménye lesz a megfelelő helyen meghúzott „két vonal”, vagy a 30 másodperces rádió reklám szövege. A fiókban maradt munkákra fordított idő azonban nem ablakon kidobott pénz, mert ezeken is túl kellett jutni ahhoz, hogy a kívánt végeredmény szülessen meg. (Egy másik blogbejegyzésben éppen ezért hangsúlyoztuk a prezentáció fontosságát. Hadd lássák csak a megbízók, milyen stációkon megy keresztül a kreatív, rögtön nem fognak szőrözni a munkaórákon.) 

„KreaNod pályázatot indítani sok idő.”

Nekünk is sikerült már fél év alatt téves beidegződéseket kialakítani! Sokszor találkoztunk azzal, hogy szívesen indítanának egyes megbízók nálunk pályázatokat, de szerintük ez hosszú procedúra, amire nincs idejük. Eltekintve attól, hogy semmivel sem kevesebb idő keresni egy megfelelő kreatívot, felvázolni neki a feladatot, kialakítani nulláról egy együttműködési metódust, és folyamatosan egyeztetni vele – nem beszélve az esetleges újrakezdésekről –, azért elmondjuk, miként lehet lerövidíteni a pályázatra fordított időt. A kulcs az előzetes tervezés. Egy rosszul megírt brief sok plusz munkát okozhat, mert a félreértéseket később tisztázni kell – ahogy az egyéni megbízásoknál is –, de némi energiát rászánva olyanra lehet elkészíteni, hogy ahhoz később ne kelljen hozzányúlni, és a kreatívok sem fognak sokat kérdezni. Ehhez segítséget nyújthat a tudástár böngészése és korábbi pályázatok tanulmányozása is. A folyamat során az ígéretes munkák alkotóival együttműködni pedig remélhetőleg édes teher.

Természetesen mindegyik szekcióhoz lehetne ezer példát felsorolni, de kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk? Ezen kívül megsérteni sem akarunk senkit, és azt is ki kell jelenteni, hogy sok, magát kreatívnak beállító szakemberrel is össze lehet futni hazánkban, akik miatt nem csoda, ha rossz reflexek alakulnak ki a megbízói oldalon. Nehéz jó partnert találnia mindenkinek, de többek között az a célunk, hogy ezen segítsünk.

Ez jó, végre valaki leírta. A kedvenc szituációm az, mikor webdesignerrel, vagy illusztrátorral terveztetnek csomagolástervet. Olyan emberekkel, akiknek halvány fogalmuk sincs a gyártástechnológiáról, a "mit lehet és mit nem"-ről... és miért is lenne, hiszen nem is ez a dolga. Azután nyomdai előkészítőként meg tegyünk csodát. Utólag meg nehéz eldönteni, ki volt a nagyobb "okos", aki eldöntötte, ki tervezzen, vagy aki elvállalta azt, amihez nem ért.