Blog

Elindultunk végre
2013. január 18. péntek 13:49

Alapszabálynak mondják, hogy a blogolásnak folyamatosnak kell lennie, ha már valaki erre adja a fejét. A felhasználók hozzászoknak, és elvárják, hogy a megszokott időközönként legyen fogyasztandó szellemi abrak. Ezért a bloggereknek állandóan elő kell állniuk újdonságokkal.

Ez a mantra, de legalábbis minden „12 tipp, hogy miként válj népszerű bloggerré” útmutatóban előkelő helyen szerepel. Ennek droidszerűen engedelmeskedve sikerül néhány céges blognak elérnie, hogy dögunalmassá válik. :) Mi nem csípjük az efféle mantrákat, ezért úgy voltunk vele az utóbbi egy évben, hogy amíg nincs mit mondanunk, csöndben maradunk, és inkább dolgozunk. Ennek meg is lett az eredménye, örömmel jelenthetjük, hogy – az ígérthez képest  jóval később ugyan, de – a KreaNod oroszlánrésze elkészült. Erőltetett menet volt ez a néhány hónap, tele nehézségekkel, konfliktusokkal, és nem utolsósorban egy 2012 szeptemberi teljes újrakezdéssel is. Igen, ismét, már másodszor 2011 októbere után. Sajnos ritkán lehet előre megmondani, hogy valaki tényleg olyan megbízható-e, mint amennyire a referenciái és a saját elmondása sejtetik, az aláírt szerződések pedig nem tudnak kódolni. Emiatt jó néhány személycsere is lezajlott háztájinkban. A sok hasonló érdekesség ellenére egy dolog nem futott át az agyunkon: a feladás. Ezek persze nektek ne számítsanak, egy a lényeg: milyen lesz a végeredmény, mi is csak előre próbálunk nézni.

Van néhány közlendőnk az előzetes ígéreteinkkel kapcsolatban. A terveinket keresztülhúzták olyan körülmények, mint a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények és adóelkerülést akadályozó előírások. Ezek nem viccelnek, elég világosan kimondják, hogy hazánkban milyen ismérveknek kell megfelelni, így sajnos néhány működésbeli elképzelésünket utólag fel kellett adnunk.

Az egyik, hogy minden szellemi tulajdonnal kapcsolatos adás-vételt írásos formában is rögzítenie kell a feleknek, így az, hogy a kreatív csak feltölti a munkáját, és mondjuk kattintással jelzi, hogy elfogad egy nyilatkozatot, az nem elegendő. Szerződést kell kötni. Természetesen a teljes procedúráról (ami egyébként végtelenül egyszerű) kaptok tájékoztatást a vonatkozó fázisban, és a felületet is úgy alakítottuk ki, hogy minél egyszerűbben lehessen megoldani a dolgokat. Ezen kívül megkértük a jogi képviselőnket, hogy készítsen számotokra egy szerződéssablont is, amit szabadon használhattok, így erre sem kell költeni, vagy fáradozni vele.

A másik, amiről le kellett mondanunk, az a kreatívoknak fizetendő pénzek előzetes begyűjtése. Mivel minden esetben a kifizetőnek kell a szükséges járulékokat vagy ÁFÁ-t kifizetnie, illetve ő a szerződő fél is, ezért a KreaNod nem töltheti be a pénzügyi közvetítő szerepet, így nem mi fogjuk továbbutalni a kreatívnak a megbízó által számunkra előre eljuttatott összeget, hanem a végleges munkák kézhezvétele után ez a megbízó kötelessége lesz. Ez bizalmatlanságra adhat okot, de nem kell, hogy elrettentsen bárkit. A mi jutalékunkat a megbízó ettől még előre befizeti, így bizonyítva a komoly szándékát, a munkákat pedig nem használhatja fel egészen addig, amíg az érintett kreatív erre engedélyt nem ad. Ezt egy jóváhagyást jelző gomb fogja lehetővé tenni, amit a kreatív nyilván csak akkor nyom meg, ha már megkapta a fizetségét. Egészen addig a szellemi termék tulajdonjoga annak készítőjénél marad, így jogtalan felhasználása okozhat kellemetlenségeket egy ügyeskedni próbáló megbízónak.

Mivel mindkét változás a győztes pályamunkát beküldők és a megbízók viszonyait érinti, ezért terveztünk egy könnyen használható átadás/átvételi felületet, amin keresztül pofonegyszerűen le lehet bonyolítani mindent. A győztes kiválasztásakor a kreatív kiléte nyilvánossá válik a megbízó előtt, a beküldött munka felülete átalakul, és innentől a két félre van bízva az együttműködés lezárása. Mi mindent funkciót biztosítunk, de nem kötelezünk senkit semmire. Úgy egyezik meg a két fél a kifizetés formájáról, a szerződéskötésről, az átadásról, ahogy mindkettejük számára előnyös.

Olyan, hogy kész KreaNod soha nem lesz, rengeteg ötletünk van, és a Ti észrevételeiteket pedig még nem is hallottuk. Folyamatosan azon leszünk, hogy egyre jobb felhasználó élményt nyújtson az oldal, és beváltsa az általunk hozzá fűzött reményeket: A tehetséges kreatívok el legyenek látva feladattal, a megbízók pedig könnyen találjanak maguknak minőségi munkákat és megbízható alkotókat.

nice