Blog

A számok nálunk nem hazudnak
2013. május 14. kedd 08:50

A vád velünk szemben a következő: A számok és a statisztikák az oldalon sokkal jobban is festhetnének, mi azonban nem aknázzuk ki az ebben rejlő lehetőségeket. Megragadva az alkalmat, elmondjuk, miért van ez így.

A minap már nem először szaladtunk bele önjelölt megmondóemberekbe, akik szerint „nem használjuk elég jól a statisztikáinkat marketing szempontból.” A kritikákat mindig is bírtuk, a jó tanácsokat alig várjuk és figyelünk rájuk, de a magas lóról való kioktatást nem szeretjük. Pláne azokat nem, amelyek figyelmen kívül hagyják a mi felfogásunkat.

Az egész oldal rendszere, az elképzelés a hitelességre épül. Olyan felületet akartunk létrehozni, ahol nincs sumákolás. Megbízók azt kapják, amit ígérünk, a kreatívokat pedig a valós teljesítményük alapján bírálják el, amit Ők meg is mutatnak a nagyközönség előtt. Erre épülnek a statisztikáink is. Bár a magyar piacra koncentrálunk, egy-két gyakorlatától teljesen eltérünk. Ilyen az ügyeskedés, a nyakatekert szabályok, a kisbetűs feltételek és társaik. A megoldásaink sok esetben a nemzetközi megoldásokkal is szembemennek, de sebaj. Hisszük, hogy előnyünkre válik hosszú távon.

Kreatívok száma

Számon tartjuk hány kreatív regisztrált Nálunk, de értelemszerűen mindenki arra kíváncsi ebből, hogy hányan aktívak. Erről nem csak félévente esedékes konferenciákon szeretnénk szűk körben beszámolni, közben pedig a vagányabb, nagyobb számmal villogni, hanem ezt írjuk a „homlokunkra” alapból. A megbízókat az érdekli, hogy hány alkotót érhetnek el a pályázataikkal, nem pedig az, hányan adták meg Nekünk valamilyen okból egyszer az email címüket és egy fiktív felhasználónevet. Ennek elérése érdekében azt találtuk ki, hogy minden kreatívot emailben értesítünk 150 nap passzivitás után, és elmondjuk neki, hogy a hitelességünk megőrzése érdekében törölni fogjuk a profilját, ha nem jelzi nekünk, hogy továbbra is aktív részese szeretne lenni a közösségnek. Lehetnek ebből kényelmetlen helyzetek, kellemetlen email váltások, de a hosszú távú céljainkba csak ez a filozófia illik.

Hasonló elvet követünk a rólunk szóló anyagokban is. Mivel több kategóriában indulhatnak nálunk pályázatok, ezért nem lehet kijelenteni, hogy a kreatívjaink 100%-a  designer. Ebből kifolyólag soha nem hagyta el a billentyűzetünket olyan állítás, miszerint nálunk X designer munkálkodik. mindig csak kreatívokként hivatkozunk a jelen lévőkre, ugyanis mi sem tudjuk milyen arányban oszlanak el a grafikai, illetve a reklámtervezési/szövegírási feladatok iránt érdeklődők. Ennek kiderítésére ott van a Kreatívok lista Érdeklődési körökre történő szűrése.

Győztesek díjazása

Az crowdsourcing oldalak általában a megbízók szemszögéből közelítik meg a folyamatot, és a pályázatok díjazásánál azt az összeget tüntetik fel, ami tartalmazza a később még levonásra kerülő jutalékokat, és egyéb költségeket. Természetesen jobban néz ki a teljes összeg, mintha százalékot vonnának belőle és csak annyi szerepelne ott, hogy mennyit kapnak a kreatívok. Mi azt kérjük a megbízóktól (bizonyos elvek miatt is), hogy azt adják meg, mekkora díjat szánnak a győztesnek, és mi is ezt tüntetjük fel. Az oldalon szereplő díjakból mi már semmit nem vonunk le. Ez persze nem jelenti azt, hogy a megbízó ne tudná, mennyit kell fizetnie. Minden szépen fel van tüntetve a pályázat indítás kezdeténél. Sőt! Még a nettó-bruttó párossal sem játszadozunk, és nem csak a számlázó program vagy a számológép fogja megmutatni a megbízónak, hogy akkor tulajdonképpen mennyit is kell fizetnie. Szépen kiszámoljuk neki, és megmutatjuk a mindenkori ÁFA összegét is. Nincsenek rejtett plusz költségek, a másik oldalról pedig levonások. Így ebben az esetben is alacsonyabb számokat kapunk, de viseljük ennek terheit.

Pályázatra beérkezett munkák száma

Ezen megoldás miatt tűnhetünk a leginkább önmagunk ellenségének. Hát nem az a királyság, ha egy pályázatra kismillió munka érkezik be? Itt kéne leginkább nagy számokat villantani. Hívják látványtervnek, designnak, munkának, a hozzánk hasonló oldalakon mindenhol a beküldött fájlokat/képeket számolják. Mi úgy gondoljuk, hogy koncepciók léteznek, amiket több megvilágításban, eltérő felületeken be lehet mutatni, és elvégezni rajtuk változtatásokat, hibajavításokat. De ettől ezek még ugyanazok az ötletek maradnak, tehát hamis lenne azt állítani, hogy egy megbízó annyi munkából, designból válogatott, ahány fájl beérkezett. Így könnyű jó színben feltűnni, csak éppen teljességgel valótlan a dolog. Így történhet meg, hogy vannak olyan pályázatok a nagyágyú oldalakon is, ahol a vonatkozó számláló 10-15 beérkezett munkát mutat, aztán ha megtekintjük ezeket, jól látszik, hogy 2-3 kreatívtól érkeztek, és alig van eltérés köztük, mert csak annyi történt, hogy a megbízó visszajelzései alapján alakították őket.

Ez nem 8 ötlet, hanem 5. Van, ahol rosszabb az arány.

A mi legnépszerűbb design pályázatunkra, a KreaNod logóra 310 koncepció érkezett, de ez a szám a másik módszerrel számolva az 1000-et súrolná. Valóban tetszetősebb, csak kamu. A legutolsó, kisebb díjazású, már-már iparos munkát igénylő GetPress pályázatra is írhattuk volna az igen impresszív 88-as számot, de meg vagyunk elégedve a 25-tel. Szép szám ez, ha ennyiből lehet válogatni.

Ez viszont csak 1 ötlet, nem 4.

Ezt az elképzelésünket próbáljuk a kreatívoknak is átadni, nem egy pályázatnál megírtuk nekik, hogy kis változtatások miatt ne hozzanak létre új koncepciót, hanem az eredetit alakítsák. Nem sok ilyen volt, és legalább ennyire jellemző az is, hogy egy kreatív ugyanabba a koncepcióba gyűjti az összes ötletét az adott pályázathoz. Így tehát a számok valósak. Ez volt a cél.

Kreatívok átlagpontszáma

A hitelesség persze nem azt jelenti, hogy minden lehetséges helyen alacsonyabb számokat adunk meg. Az első pályázatok egyértelművé tették, hogy a kezdetben alkalmazott átlagszámítási módszerünk nem adott pontos képet egy-egy kreatív valós teljesítményéről. A pontszám tartalmazta az összes általa beküldött koncepció értékelését, amik közt volt olyan, ami tetszett az adott megbízónak, míg esetleg több másik nem. Így születhettek olyan torz értékek, hogy egy többször is shortlistre került kreatívnak pl. 5 körüli átlagpontja volt. Beláttuk, hogy ez így nem jó, mert egy kreatív valós teljesítményét egy pályázatra beküldött legjobb megoldása mutatja. A való életben is vannak a fiókban maradó ötletek, a megbízónak nálunk sem biztos, hogy tetszik a későbbi győztes kreatív összes elképzelése. Márpedig a végén csak az számít, hogy az adott megbízásra kinek mennyire jó a leghasználhatóbb ötlete, ezért az átlagpontok az egyes pályázatokra leadott legmagasabbra értékelt koncepciót átlagát mutatják.

Annál is inkább ez a valós szerintünk, mert az átlag kreatívnak rögtön több ötlete is van egy-egy megbízásra, de először mindet csak kezdetleges állapotban prezentálja, és csak azzal dolgozik tovább, amelyik a megbízónak is tetszik. A kidolgozatlanul hagyott, elvetett ötletek szerintünk ne rontsák a legjobbak értékét. A hitelesség nem csorbul, mert aki nem tud magasra taksált munkával jelentkezni, annak nem is lesz szép az átlagpontszáma.

Nem az a helyzet tehát, hogy gyengék vagyunk matekból, illetve ne tudnánk, hogy „érzet” szempontjából jobban néznek ki a magasabb számok. Egyszerűen másra alapozunk. Szerintünk a megbízhatóság és a nulla kockázat talán még jobb érzetet adnak, mint a lenyűgöző felszín. Ne értse félre senki, ezeket nem azért találtuk ki, mert a marketing biblia szerint egyedinek kellene lennünk, és így próbáljuk megkülönböztetni magunkat. Nem jutott ez eszünkbe, elveink vannak és naivak vagyunk, mert azt hittük, hogy ezek máshol is így működnek. Az emberek nem hülyék, mi inkább ebből indultunk ki. Reméljük, jó taktika lesz, de mindenesetre többet ne szóljatok meg minket érte. :)